Železo patří k prvkům, které mají v prvních letech života zásadní význam pro zdravý vývoj mozku a další orgánů. Proč ho děti potřebují a jak jim ho dodat?
Doba železná
Těhotenství, stejně jako období po porodu je náročné i pro organismus ženy. Je to právě těhotenství, kdy si miminko vytváří zásobu železa na první půl rok svého života, a odčerpává ho z organismu matky.
Na prvních 6 měsíců tedy zásobu má, ale pak je nutné dítěti železo dodávat, přičemž jeho potřeba je několikanásobně vyšší než u dospělého – ne nadarmo se právě v půl roce života dítěte začíná s příkrmy.
Jaké příkrmy obsahují železo?
Traduje se, že železo je nejvíce obsaženo v červeném mase nebo špenátu, ale není tomu tak. Jen typický český strávník sahá jakožto po jediném dostupném zdroji železa po mase, případně špenátovému protlaku.
Abychom byli objektivní, je důležité zmínit, že nejde jen o absolutní objem železa na 100 g potravy, ale také o jeho vstřebatelnost. Z některých složek stravy přijímáme železo lépe, z některých hůře.
Chcete-li začít dodávat svému miminku železo již v prvních příkrmech, můžete na maso zapomenout, protože jeho trávicí systém není na živočišnou bílkovinu připraven. Ale můžete vyzkoušet jinou věc – vezměte si sušené nesířené (to je opravdu důležité) švestky, povařte je ve vodě a rozmixujte na pyré. Získáte sladká (a přitom nepřislazovaná) povidla, která můžete podávat po lžičce ob den, nebo jimi později ochucovat nemléčné kaše.
Jak dodat železo batoleti
Způsobů, jak dodat železo batoleti, je celá řada. Největší obsah železa má listová zelenina a vše, co je tmavě zelené. Pozor ale – pokud z této zeleniny vytvoříte tvarohovou pomazánku, vstřebatelnost železa výrazně klesne. Zkuste proto učit dítě jíst zeleninu v syrové podobě. Dalším zdroje železa je například maso, zejména hovězí. Játra nejsou pro dítě vhodná a libové hovězí maso představuje vhodnou alternativu. Zcela se vyhněte jakýmkoli uzeninám nebo jiným masným výrobkům, jako jsou například paštiky.
Několikrát vyšší obsah železa než maso má cizrna neboli římský hrách. Jedná se o velmi kvalitní luštěninu, v českých domácnostech poněkud neznámou, a proto nedoceňovanou. Pro batole je vhodné použít sušená semena, která na 24 hodin namočíte. Vodu slijete a vaříte, například pod tlakem, spolu se saturejkou do měkka. Přidáním bylin snížíte nadýmavost a můžete ji bez obav podat i malému dítěti. Cizrna může být součástí salátů a pomazánek, ale také hlavních jídel.
O něco menší obsah železa má čočka – opravdu se vyplatí vyzkoušet, že čočka má několik druhů s různými chuťovými vlastnostmi i konzistencí. Nebojte se proto objevovat nové a nové druhy potravin, jedině tak zajistíte vašemu dítěti dostatečně pestrou výživu.