Nejen jako chodec musíte být vidět


20.11.2016Autor: MáMáma.cz

Nejen jako chodec musíte být vidět

Jak jistě víte, v únoru vešla v platnost novela zákona o silničním provozu. Všem chodcům pohybujícím se po silnici mimo město za snížené viditelnosti přikazuje nosit reflexní prvky, v opačném případě hrozí pokuta. Cílem zákonu však není tahat z lidí peníze, ale zvýšit bezpečnost na silnicích.

Právě teď přichází období, kdy je extrémně těžké všímat si za jízdy všeho, co se děje kolem vás. Ráno je tma a odpoledne se stmívá hrozně brzy. Když se k tomu přidají ještě mlhy, viditelnost je opravdu mizivá. Člověk bez reflexních prvků na silnici téměř není vidět, řidič si ho všimne až ve chvíli, kdy už není možné provést úhybný manévr. A přesně kvůli tomu na českých silnících umíraly desítky lidí ročně. Díky novému zákonu by se číslo mělo snížit.

Účastníkem provozu nejste jen jako chodec

Důležité je uvědomit si, že musíte být vidět, kdykoliv se nějakým způsobem pohybujete na silnici. Nezáleží na tom, zda jdete pěšky, běžíte nebo jedete na kole. Reflexní prvky byste neměli doma zapomenout ani v jednom případě. Vyjdou vás na pár desítek korun a mohou vám zachránit život.

Bohatě postačí, pokud si pořídíte dva reflexní pásky (oba dva vás vyjdou asi na 60 Kč) a při pohybu ve tmě si je dáte na končetiny směrem do silnice. Výhodou je, že takové pásky si můžete doma půjčovat s ostatními členy rodiny.

Reflexní prvek se hodí ke každému outfitu

Toužíte-li po něčem originálnějším, pořiďte si například reflexní tkaničky, samolepky, odrazky, připínací odznak, přívěsek, klíčenku, deštník nebo pouzdro na mobil. Speciální pro cyklisty jsou pak určené svítící ventilky na kolo či reflexní tyčinky na dráty. Dětem je dobré obléknout rovnou celou reflexní vestu s obrázkem nebo kšiltovku. Čím více budou vidět, tím lépe.

U dospívajících dětí se možná setkáte se vzdorem, reflexní prvky budou považovat za trapné a nebudou je chtít nosit. Právě ty je ale využijí nejvíce – jen si vzpomeňte, jak často se vrací pozdě v noci ze zábav. Vysvětlete jim, že to dělají pro svoje zdraví. Je snad trapné chránit si vlastní život? Být vidět totiž znamená přežít.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Celerová polévkaCelerová polévka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.