Jak na správný motorický vývoj dítěte?


";

10.11.2014Autor: MáMáma.cz

Jak na správný motorický vývoj dítěte?

Narozením dítěte se změní rodičům celý dosavadní život, každý den pro ně připraví nové a nové úkoly, které musí oni, stejně jako jejich dítě zvládnout. Držet v náručí dítě, které má minimální svalové napětí, je pro mnoho rodičů nečekaným zážitkem. Jak s dítětem správně zacházet, abychom mu umožnili optimální motorický vývoj?

Poloha na bříšku jako první cvik

Dítě udělá během prvního roku svého života obrovský pokrok, z tělíčka, které neudrží vzpřímeně hlavičku, se po prvním roce stane nejistý chodec.

Aby se miminko vyvíjelo tak, jak má, je třeba ho od začátku rovnoměrně stimulovat – podněty musí přicházet rovnoměrně ze všech stran. Proto dbejte na to, aby miminko spalo v postýlce jednou levým bokem k vám, podruhé pravým – totéž se týká okna a dalších prvků. Praktické to samozřejmě příliš není – zvláště máte-li postýlku s nebesy, musíte ji otáčet de facto celou – ale na druhé straně prospějete zdraví svého dítěte a dáváte mu zdravý základ držení těla na celý život.

Důležité je i správné nošení – nenoste dítě jinak než v klubíčku nebo tygříkovi (zezačátku). Jedná se o polohy, které jsou pro jeho vývoj optimální. Zapomeňte na polohy generace našich rodičů – přes rameno apod. I na odříhnutí existují mnohem šetrnější a pro dítě zdravější polohy, jako například poloha na předloktí nebo na klíně.

Autosedačku používejte jen na dobu nezbytně nutnou, nenechávejte v ní dítě a už vůbec ji nevyužívejte na procházky, i když je to velmi pohodlné. Dopřávejte svému dítěti pravidelně polohu na bříšku – zezačátku stačí opravdu chvilička několikrát denně, posléze dobu prodlužujte. Optimální je tvrdší stabilní podložka a alespoň před koupáním bez oblečení i plenky, jedině tak se stimulují správné části těla.

Neposazovat a nevodit za ručičky

Když tohle řeknete svým rodičům, zřejmě se vám vysmějí. Generace dnešních třicátníků, tj. posazovaných dětí, zvládla sedět před půl rokem a chodila kolem roka. A taky nás všechny bolí záda a kolik z nás mělo skoliózu nebo ploché nohy.

Nesprávné polohování není samozřejmě jedinou příčinou, ale je nespornou příčinou tohoto stavu. Dítě byste neměli vůbec vzpřimovat, dokud se samo neposadí s rovnýma nataženýma nohama, bez opory. Zdá se vám to neuvěřitelné? Pak vězte, že nejste sami – většina dnešních kočárků má tak malou korbičku, že se do ní 6měsíční dítě skoro nevejde, a rodičům nezbývá než vytáhnout sportovní kočárek, v němž dítě sedí. Právě proto byste už při výběru kočárku měli zvažovat primárně zdraví vašeho dítěte, a nikoli vlastní pohodlí. Nezoufejte, i elegantní kočárky s velkou korbičkou existují.

Pravidla o nevzpřimování se netýká jen jezdění v kočáru, ale také sezení na klíně – ani to není vhodné, dokud se dítě samo neposadí. Dojde k tomu okolo 9.–10. měsíce věku. Ano, tak dlouho to trvá. A proč nevodit za ručičky? Nosit desetikilové dítě je těžké, o tom není pochyb. Ale vydržte ještě pár měsíců a v chůzi dítěti nijak nepomáhejte, dopřejte mu zcela přirozený vývoj. Nepoužívejte chodítka ani jiné náhražky opory, dítě se napřed musí naučit chodit okolo nábytku, a až si dobře posílí zádové svalstvo, začne samostatně stát a později se i rozejde – mezi 13.–15. měsícem.

Stojí to vůbec za to?

Nemusíme si nic nalhávat, se správným polohováním a obecně správným zacházením s dítětem budete mezi ostatní rodiči působit poměrně exoticky. Pochopení však pro vás najdou rodiče, kteří s dětmi z nějakého důvodu rehabilitují, instruktorky plavání nebo cvičení.

Jak poznáte, že se vaše dítě správně vyvinulo? Rozdíl mezi ročním dítětem, které bylo předčasně vzpřimované a následně voděné za ručičky, a vaším, bude poměrně propastný – vyklenuté bříško, špatné postavení nožiček, jiný typ chůze a dobrý základ pro bolesti zad a další obtíže na celý život.

Čím déle dítě setrvá ve fázi lezení, tím dokonalejší zádové svalstvo bude mít – a ačkoli začne chodit v porovnání s vrstevníky o něco později, motoricky bude zdatnější. Dnes tolik oblíbený Pilates a podobné druhy cvičení jsou zaměřeny právě na posílení svalů, které máme od útlého dětství zanedbané, což způsobuje nemalé problémy a následně i bolesti.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Hrachová kaše s debrecínkou a chlebemHrachová kaše s debrecínkou a chlebem

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.