Co všechno obnáší dětská rovnátka?


";

25.11.2014Autor: MáMáma.cz

Co všechno obnáší dětská rovnátka?

Jdete s dítětem od zubaře a v ruce si nesete doporučené k ortodontistovi? Málokdo ví, co ortodontická léčba u dětí i u dospělých obnáší a na co se připravit. Vše podstatné najdete v tomto článku.

Není vada jako vada

Na základě doporučení ošetřujícího stomatologa provede ortodontista základní vyšetření, k němuž si vyžádá navíc zpravidla rentgenový snímek horní i dolní čelisti a otisky zubů. Na základě toho stanoví optimální postup léčby, včetně časového a finančního rámce.

U léčby ortodontických vad v dětském věku je třeba počítat s dobou v řádu let a možná i se spoluúčastí rodičů, v řádech tisíců na jednu čelist. Podle úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví je totiž ortodontická péče plně hrazená z veřejného zdravotního pojištění, ale co se materiálu týče, je hrazen plně jen v případě nejtěžších vad.

Některé pojišťovny se snaží finanční zátěž pro rodiče snížit poskytnutím fakultativních příspěvků, nebývá to však zvykem u všech pojišťoven.

Proč léčit křivé zuby?

Zásadní je otázka, zda je ortodontická léčba vůbec nutná. Většina lidí se domnívá, že vady jako předkus nebo překrývání zubů jsou čistě estetické, a léčba je tedy jakýmsi rozmarem. Opak je pravdou – řada ortodontických vad má přímou souvislost s větší kazivostí zubů nebo špatnou ústní hygienou, protože nerovné zuby nelze dost dobře správně vyčistit.

Navíc je třeba si uvědomit, že zuby rostou, resp. se posouvají v průběhu celého života. Pokud má dítě stěsnané zuby ve dvanácti letech, bude stěsnání pravděpodobně výraznější ve třiceti letech, pokud začnou růst osmičky. Pár let s rovnátky v dětství může vašemu dítěti přinést úsměv, na který může být hrdé, a hlavně budoucnost se zdravými zuby.

Proč rostou zuby jinak, než mají

Důvodů je celá řada, jedním z nich jsou genetické faktory. Druhým důvodem je to, že se lidem zmenšuje postupně čelist, ale počet zubů zůstává, a proto přibývá stěsnání zubů.

V některých případech se může dokonce jednat o těžké vady skusu, které je třeba řešit operací čelisti až v době, kdy je zastaven tělesný růst – v tomto případě se tedy musí s rovnátky počkat.

Proč nepočkat do dospělosti?

Zvláště v případech, kdy je nutné několik zubů extrahovat, se rodiče zdráhají udělat rozhodnutí za dítě. Obávají se, že bude mít sociální stigma v podobě rovnátek na několik senzitivních let svého vývoje a že ho to nesmazatelně poznamená.

Naštěstí je ortodontická léčba tak daleko, že rovnátka jsou běžnou součástí života našich dětí. Můžeme se s nimi setkat i na televizní obrazovce a nikdo z těch, kdo rovnátka nosí, se za ně stydět nemusí. Pokud dítě chápe, co léčba obnáší, co k ní vede a jaký bude výsledek, s podporou rodičů ji bez problémů zvládne.

Ústní hygiena jako základ

Zásadnější než nasazená rovnátka je však pečlivá ústní hygiena, na kterou nejsou děti z českých rodin příliš zvyklé. Nevědí, jak si mají správně čistit zuby, nejsou zvyklé chodit k zubaři, natož k dentální hygienistce.

S rovnátky se ale této specializované péči nevyhnou. Zuby s rovnátky mají totiž tendenci se kazit, zvláště pokud na nich ulpívá jídlo – proto je důležité si zuby pečlivě vyčistit po každém jídle. Pravidelná kontrola u dentální hygienistky napomůže správnému nácviku čištění zubů, které si dítě ponese do života. Díky rovnátkům tedy získá nejen krásný, ale také zářivý úsměv.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Těstovinový salátTěstovinový salát

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.