Dítě je pro rodiče to nejcennější, co mají, proto se mu snaží poskytnout to nejlepší. Jak skloubit péči o děti, domácnost, později i práci s přípravou kvalitního jídla?
Jak určitě ne
Někdy je úspora času pouze zdánlivá, což platí zejména pro potravinové polotovary. Čas, který uspoříte, není tak výrazný, a kvalita jídla je nepoměrná.
Vaření z polotovarů je jednou z největších chyb, kterých se můžeme ve stravování dětí dopustit. Právě na polotovarech totiž výrobci potravin nejvíce šetří, a protože směs snese ledacos, jedná se o nejméně kvalitní potraviny, s vysokým obsahem soli a dalších látek, které dodávají chuť tam, kde přirozeně chybí.
Jak ano
Rady, jak kvalitně vařit dětem, jsou jednoduché. Kupujte co nejvíce primárních ingrediencí, zapomeňte na glutamát a jemu podobné a hlavně plánujte, co budete vařit. Pokud máte plán, nemusí se výdaje za jídlo pro vaši rodinu nikterak zvýšit a časově se do týdenního programu rodiny také vejdete.
Na každý týden si napište seznam možných jídel a zvažujte, kde je nakoupíte. Nepohrdejte domácím vejcím od slepičky, masem od farmáře nebo zeleninou ze zahrádky.
Ideální je volit sezónní ingredience, tedy spokojit se s tím, že dort z čerstvých jahod v únoru zkrátka neupečete. Přinášíme jeden tip na recept z typicky podzimní úrody.
Co nejvíce celozrnných produktů
Ať se vám to líbí nebo ne, bílá mouka, bílá rýže a bílý cukr, na které jste zřejmě z domova zvyklí, nejsou dobré pro děti ani pro dospělé. Zejména mouka i rýže existují i v nutričně hodnotnějších variantách, které bychom měli dětem do jídelníčku zařazovat co nejčastěji.
Celozrnnou mouku nemusíte používat jen do moučníku, pokud však použijete alternativní druhy mouky i do sladkých jídel a dezertů, uděláte něco pro zdraví vašich dětí.
Objevte dosud nepoznané
V dětské kuchyni se nebojte experimentovat, zařazujte ingredience dosud neznámé. Děti rádi zkouší nové, úspěch jídla závisí z velké části i na tom, jak je jídlo barevné, jak je naservírované a zda je zábavné. Vyzkoušejte jáhly, quinou, pohanku a další tradiční obiloviny, které z našich kuchyní vymizely.
Všechny zmíněné suroviny jsou dostupné v běžné maloobchodní síti a můžete je používat jak naslano, tak nasladko, fantazii se meze nekladou. Jediné, co potřebujete, je znát postup přípravy a nebát se.