Jak vařit kvalitně a přitom rychle?


";

18.09.2015Autor: MáMáma.cz

Jak vařit kvalitně a přitom rychle?

Dítě je pro rodiče to nejcennější, co mají, proto se mu snaží poskytnout to nejlepší. Jak skloubit péči o děti, domácnost, později i práci s přípravou kvalitního jídla?

Jak určitě ne

Někdy je úspora času pouze zdánlivá, což platí zejména pro potravinové polotovary. Čas, který uspoříte, není tak výrazný, a kvalita jídla je nepoměrná.

Vaření z polotovarů je jednou z největších chyb, kterých se můžeme ve stravování dětí dopustit. Právě na polotovarech totiž výrobci potravin nejvíce šetří, a protože směs snese ledacos, jedná se o nejméně kvalitní potraviny, s vysokým obsahem soli a dalších látek, které dodávají chuť tam, kde přirozeně chybí.

Jak ano

Rady, jak kvalitně vařit dětem, jsou jednoduché. Kupujte co nejvíce primárních ingrediencí, zapomeňte na glutamát a jemu podobné a hlavně plánujte, co budete vařit. Pokud máte plán, nemusí se výdaje za jídlo pro vaši rodinu nikterak zvýšit a časově se do týdenního programu rodiny také vejdete.

Na každý týden si napište seznam možných jídel a zvažujte, kde je nakoupíte. Nepohrdejte domácím vejcím od slepičky, masem od farmáře nebo zeleninou ze zahrádky.

Ideální je volit sezónní ingredience, tedy spokojit se s tím, že dort z čerstvých jahod v únoru zkrátka neupečete. Přinášíme jeden tip na recept z typicky podzimní úrody.

Co nejvíce celozrnných produktů

Ať se vám to líbí nebo ne, bílá mouka, bílá rýže a bílý cukr, na které jste zřejmě z domova zvyklí, nejsou dobré pro děti ani pro dospělé. Zejména mouka i rýže existují i v nutričně hodnotnějších variantách, které bychom měli dětem do jídelníčku zařazovat co nejčastěji.

Celozrnnou mouku nemusíte používat jen do moučníku, pokud však použijete alternativní druhy mouky i do sladkých jídel a dezertů, uděláte něco pro zdraví vašich dětí.

Objevte dosud nepoznané

V dětské kuchyni se nebojte experimentovat, zařazujte ingredience dosud neznámé. Děti rádi zkouší nové, úspěch jídla závisí z velké části i na tom, jak je jídlo barevné, jak je naservírované a zda je zábavné. Vyzkoušejte jáhly, quinou, pohanku a další tradiční obiloviny, které z našich kuchyní vymizely.

Všechny zmíněné suroviny jsou dostupné v běžné maloobchodní síti a můžete je používat jak naslano, tak nasladko, fantazii se meze nekladou. Jediné, co potřebujete, je znát postup přípravy a nebát se.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Pikantní ořechovo-sýrový chlébPikantní ořechovo-sýrový chléb

Tento chléb chutná skvěle se sklenkou dobrého vína a navíc, k tomu, abyste si chutný a křupavý chléb připravili v pohodlí Vašeho domova, nepotřebujete ani speciální domácí pekárnu.

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.