Domácí houstičky
14.04.2014Autor: MáMáma.cz
Suroviny:
50 g másla, 220 ml vlažného mléka, 1 rovnou lžičku cukru, 1 rovnou lžičku soli, 20 g kvasnic, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky a kmín, hrubou sůl a mák na posypání
Postup:
V misce smícháme vlažné mléko, cukr a kvasnice ze kterých necháme vzejít kvásek. Do velké mísy prosejeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme rozpuštěné máslo (asi 1 lžíci si ho nechte bokem), sůl a žloutek. Následně přidáme i vzešlý kvásek. Vše zpracujeme a pak uhněteme tužší těsto. To pak vyndáme z mísy, očistíme mísu papírovou utěrkou, vymažeme máslem a uložíme do ní zpět hroudu těsta. Mísu přikryjeme fólií potřenou tukem (aby se nakynuté těsto nepřilepilo) nebo čistou utěrkou a necháme alespoň 1,5 hodiny v teple kynout.
Troubu zapneme na 200 stupňů. Nakynuté těsto zlehka propracujeme na nepomoučené pracovní ploše, rozdělíme na zhruba 12 stejně velkých kousků a z těch spleteme housky. Ty položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je zbylým bílkem a posypeme podle chutě např. mákem nebo kmínem s hrubou solí. Pečeme asi 12–15 minut dozlatova.
Počet porcí: asi 12 kusů
Komentáře
Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.
Autor: PavlínaDatum: 06.05.2014 - 18:31
ty bych si dala